Uzun Biografi
1966'da Aydın'da doğdu, müzik çalışmalarına ilkokuldayken başladı ve Bornova Anadolu Lisesi'nde sürdürdü.
1984'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. Tıp öğrenimi süresince Üniversite'nin müzik ve tiyatro klüplerinin kurulmasında aktif olarak rol aldı, oyunculuk yaptı ve tiyatro müzikleri besteledi. Kurduğu çeşitli gruplarla önceleri rock, blues ve funk, sonraları da caz ve fusion çaldı. 1986 yazında Bulgaristan, Yugoslavya, Macaristan, Çekoslavakya ve Polonya'yı kapsıyan bir "o zamanların Doğu Blok'u" gezisine çıkarak, dünyanın dört bir yanından gelen sokak müzisyenleri ve çingenelerle çaldı.
1991'de, Tıp Fakültesi'nden mezun olarak, hayatını bir müzisyen olarak sürdürmeye karar verdi ve o yıl açılmakta olan Bilkent Üniversitesi Caz Konservatuarı'ndan tam burs aldı. Ankara'da öğrenim gördüğü dönemde Türkiye'nin önde gelen caz müzisyenlerinden pianist-saksofonist Tuna ÖTENEL, gitarist Sarp MADEN, saksofonist Yahya DAİ, klarinetçi Oğuz BÜYÜKBERBER, vokalist Sibel KÖSE, pianist/ kompozitör Alper Maral, bascı Mahmut YALAY, Kürşat AND, Taylan CEMGİL, Kamil ERDEM, davulcu Zafer GERDANLI ve Tamer SAĞLAM ile konser ve klüp çalışmalarında bulundu.
1993'de, Kaş'a yerleşerek beste çalışmalarına ağırlık verdi. Bu dönemde Doğu Felsefesi üzerine çalışmalarda bulundu ve çeviriler yaptı.1994 ve 1996'da müzik ve felsefesini öğrenmek üzere Hindistan'a gitti. Hintli vokalist Ajnish Rai'nin "Golden Days" adlı albümünü düzenledi, bu albümde gitar ve synthesizer çaldı.
1996'da, İstanbul'a yerleşerek, 6. Akbank Caz Festivali'nde ve 1.ODTÜ Caz Festivali'nde Alper MARAL ve Oğuz BÜYÜKBERBER ile Kaçan Keçi adlı klarinet-piano-gitar triosu ile yeraldı. Klarinetçi Oğuz BÜYÜKBERBER ile "A Z" adlı duo albümünü, gitarist Sarp Maden ve davulcu Volkan ÖKTEM ile "TRİO MRİO" adlı trio albümünü , "DURGA" adlı grupla birlikteYunanistan'da yayımlanan "SILK ROAD" adlı etnik albümü kaydetti. Daha sonra bu grupla birlikte Yunanistan turnesine çıktı ve ayrıca İstanbul AKM'de bir konser çaldı. Gitarist Sarp MADEN, trompetçi İmer DEMİRER ve davulcu Ateş TEZER ile JAZZNAUGHTS adında bir Acid-Jazz grubu kurarak çalışmalarda bulundu. Sibel Köse Dörtlüsü'nde, pianist Can AYER ve Baki DUYARLAR, davulcu Volkan ÖKTEM, Turgut Alp BEKOĞLU ve Cem Aksel ile birlikte Mainstream Caz türünde konser (İstanbul Caz Festivali, II. ODTÜ Caz Festivali) ve klüp çalışmalarında bulundu.
Şener Şen- Uğur Yücel'in kısa ömürlü projeleri "Yarı Şaka Yarı Ciddi"de besteci ve gitarist olarak yeraldı. Bir dönem TV programı Cem Özer Show'da çalıştı.
Muhtelif caz festivallerinde Wayne Shorter, John Scofield, Steve Coleman, Archie Shepp, David Sunborn, John Surman, Bobby Mc Ferrin, Wolfgang Muthspiel, Marc Johnson, Larry Goldings, Bill Stewart, Ned Rothenberg gibi pekçok müzisyenin rehberliğini ve çevirmenliğini yaptı.
II. İstanbul Müzik Şenliği'nde, Borusan Kültür Merkezi'nde Oğuz BÜYÜKBERBER ile duo konserler çaldı. Gitarist Önder Focan ile, Bilgi Üniversitesi II. Gitar Festivali'nde duo bir konser ve Önder Focan Dörtlüsü'nde pek çok konserler çaldı.Butch MORRIS İstanbul Ensemble'da perdesiz gitarıyla 8 konserde yeraldı.
1998-1999 yıllarında Jorge PARDO (Paco De Lucia Band'in saksofon/flütisti ), Kanada'lı gitarist Roy PATTERSON, Amerikalı vokalist Melba JOYCE, gitarist Önder FOCAN, vokalist Ajlan BÜYÜKBURÇ (ruhu şadolsun), davulcu Deniz DÜNDAR, pianist Selim BENBA ile konser ve klüp çalışmalarında bulundu.
Yine aynı dönemde Akademi İstanbul'da gitar ve bas öğretmenliği yaptı, "JAZZ" dergisi için cd değerlendirmeleri yazdı. Halen müzik teorisi ve çeşitli konularda yazmayı sürdürdüğü derginin okurları torpil yaparak 2001 yılında gitar ve bas dalında kendisini "Türkiye'de 5 numara" seçtiler. (Dergi yazıları bu sitede yer almaktadır.)
Klarinetçi Oğuz BÜYÜKBERBER, saksofonist Mike WILKENS ve davulcuTurgut Alp BEKOĞLU ile gitar ve bas çaldığı"DiRT" adlı grubu kurdu ve Babylon'un açılış konseri, Bilgi Üniversitesi gibi konserler verdi. 2000 yılında, Vokalist Sibel KÖSE'nin dörtlüsüyle 9. Akbank Caz Festivali kapsamında, Ankara'da düzenlenen Caz Festivalinde, Bodrum Caz Günlerinde yer aldı. Oğuz Büyükberber Dörtlüsü ile Bodrum Caz Günlerinde ve Babylon'da konserler çaldı.Pianist Tolga Tüzün'ün kendi adına çıkardığı ilk albümü "Nix" ve Oğuz Büyükberber'in kişisel projesi "Velvele"de gitar ve bas çaldı.
Aynı zamanda birkaç etnik/pop albümde düzenlemeci ve müzisyen olarak yeraldı; Grup Gündoğarken'in "Mest of Gündoğarken" ve "1999"albümleri, Ayşegül'ün "Güz" adlı albümü ve Barış Manço'nun "Mançoloji" albümü. Tarkan'ın dünya turnesinde ve Türkiye'ye dönüş konserinde gitarist olarak yer aldı.
2000-2003 yılları arasında Amsterdam Konservatuarında Caz Gitar ve Caz Kompozisyon bölümlerinde eğitim alırken, ayrıca yardımcı Caz Bas ve Klasik Kompozisyon dersleri aldı.
2001 yılında "Big Bad Bug Band" adlı beşlisiyle Bimhuis, Badcuyp, Trytone Festival, Zaal 100 gibi Amsterdam'ın önde gelen Yeni Müzik sahnelerinde çaldı. Amsterdam Konservatuarı Orijinal Grup Ödülü'nü aldı.
Theater De La Mar ve İstanbul Devlet Tiyatrosu ortak projesi olan Nazım Hikmet'in "Ferhat ile Şirin" oyununda Birol Yayla ve Oğuz Büyükber ile birlikte bestecilik yaptı ve gitarist olarak turneye katıldı.
2002'de Oğuz Büyükber ve Şahin During ile Turqumstances projesini başlattı ve Mola Sylla, Slobodan Trkulja, Arnold Dooyewerd, Hasan Esen, Sibel Gürsoy, Engin Arslan, Cengiz Baysal, Demirhan Baylan, Ruben van Rompaey ile birlikte Hollanda, Belçika ve Türkiye'de turneye çıktı.
Oğuz Büyükber ile neredeyse 10 yılı geçen AZ ikilisini sürdürdü. Bu ikiliyle Hollanda'da ve 2. Eskişehir Caz Festivalinde çaldı. Bu proje bazen kemancı ve perküsyoncu Oene van Geel ve kontrbasçı Arnold Dooyewerd katılımıyla dörtlüye dönüştü, bazen de Amsterdam STEIM'da çalan tamamen elektronik bir ikiliye.
2003'de tasarımlı serbest doğaçlama alanında denemeler yapan "Caglayan Yildiz ODD-TETT" adlı sekizliyi kurdu ve konserler verdi.
2004 yılında Utrecht Konservatuarı'na geçiş yaparak Klasik Kompozisyon bölümünden mezun oldu. Bu dönemde ayrıca Rotterdam Konservatuarı'nda yardımcı Elektronik Müzik dersleri aldı. Bu dönemde Çağdaş Klasik ve Elektronik Müzik alanlarında pek çok eser yazdı ve projeler gerçekleştirdi. (Bu dönem eserleri için lütfen Müzik anasayfasına bakınız.)
Yine bu dönemde doğaçlama için evrensel bir işaret notasyonu geliştirip, çağdaş klasik müzik ve caz alanlarında uygulamaya başladı.
2004 yılında Türkiye'de Oğuz Büyükberber, Demirhan Baylan ve Cengiz Baysal'dan oluşan "Çağlayan Yıldız Dört-tetlüsü" konserler verdi.
2005 yılında "Zijde, Staal en Brons" adlı projede Gamelan Ensemble Gending, Xu Feng Xia (zeng&ses), Haytham Safia (ud) ile birlikte besteci, gitarist ve live electronics müzisyeni olarak Hollanda turnesinde yer aldı .
Utrecht and Rotterdam Konservatuar'larında 1 hafta süren atölyeler düzenledi. Amsterdam Aslan Muziek School'da 3 yıl gitar öğretmenliği yaptı.
Hollanda'nın önde gelen müzik yayınevlerinden Molenaar'da editör olarak çalıştı.
2006 yılında Utrecht University KMT'de Elektronik Müzik Master'ı yaparak "European Master of Media Arts" ve "Composition in Contexts Master"larını aldı.
2006 yazında Türkiye'ye dönüş yaparak Antalya'ya yerleşti ve çeşitli projelerde besteciliğe ve icracılığa devam etti.
2008 yılında Med-Cezir/ Ebb&Flow projesinde yer aldı ve projenin CD'si Eylül 2009'da Karnatic Lab Records'dan çıktı.
19 Mayıs 2010'da, Çağlayan Yıldız'ın, grup "123" ve Eskişehir Senfoni Orkestrası için orkestre ettiği bir saatlik senfonik programın premiyeri kapalı gişe bir salonda yapıldı.

